Kretos virtuvė. Cretan Diet

Kretos dieta arba kitaip Viduržemio regiono dieta yra gerai žinoma ir plačiai naudojama visame pasaulyje. Daugybė žmonių laikosi šio mitybos plano sureguliuoti svoriui ir sustiprinti sveikatą. Kretietiški patiekalai yra labai skanūs, sotūs, ir svarbiausia, sveiki bei užtikrinantys ilgą gyvenimą! Moksliškai įrodyta, kad Kretos virtuvės patiekalai padeda išvengti įvairių modernaus pasaulio ligų, trumpinančių gyvenimą.

Kretos virtuvės eleksyras yra vietinis alyvuogių aliejus, kuris yra naudojamas ne tik salotoms, bet ir maisto gaminimui, net saldiems kepiniams. Ir jo maiste yra tikrai gausiai!!! Vienas Kretos gyventojas per metus suvartoja apie 25 litrus alyvuogių aliejaus, tuo tarpu vienas europietis ar amerikietis tik iki 0,5 litro. Salos gyventojai taip pat suvalgo ir triskart daugiau duonos. Paprastai tai būna pilno grūdo šviežia duona. Tai ir yra kretiečių ilgaamžiškumo paslaptis. Geros kokybės alyvuogių aliejus ir pilno grūdo produktų gausa. Taip pat švieži vaisiai ir daržovės, kurių čia suvartojama daugiau nei kitose Vakarų valstybėse.

Maisto produktai Kretoje natūralūs, neperdirbti, tiesiai iš gamtos, o receptai paprasti ir naudingi sveikatai. Pvz.: pomidorai čia turi daug daugiau antioksidantų nei kitose Europos šalyse, nes jie yra nokinami natūraliai, nenaudojant hormonų. Vietiniai valgo daug sezoninių vaisių ir daržovių, ankštinių šeimos daržovių, sūrių, ir žinoma, šviežios žuvies bei jūros gėrybių. Mėsa čia taip pat labai populiari, ypač vietinė kiauliena ir aviena, kuri tiesiog tirpsta burnoj. Bet vietiniai  dažnai vietoj mėsos renkasi salotas ir žuvį. Patiekalams gaminti naudojamos kalnų prieskoninės žolelės: oreganas, mėta, čiobrelis, šalavijas ir kt. Beveik kiekvieno patiekalo garnyras yra šviežios keptos bulvės- skanumėlis! Desertui dažniausiai patiekiami vaisiai, graikiškas jogurtas su uogiene, ar kepiniai su medum. Kiekvieno valgio metu yra geriamas naminis vynas, (daugiau raudonas) ir vynuogių degtinė- ,,rakė”.

Tradicinių Kretos patiekalų TOP 5:

  1. Dakos- kretietiškas sumuštinis iš džiovintos duonos, kuri yra pamirkoma vandenyje, pagardinama alyvuogių aliejumi, druska ir oreganu. Ant duonos dedamas tarkuotas pomidoras ir šviežias sūris.
  2. Kaltsounia- pyragėliai su sūriu, kepti aliejuje. Valgomi ir kaip užkandis, ir kaip desertas, apipilant juos medumi.
  3. Apaki- rūkyta kiauliena- iš pradžių kiauliena yra kelias dienas marinuojama, o paskui rūkoma su keliais sluoksniais žolelių ir prieskonių. Gali būti valgoma kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalas.
  4. Tsigariasto- tai aukščiausios kokybės Kretos aviena arba ožkiena, kepama daug valandų žemoje temperatūroje su dideliu kiekiu alyvuogių aliejaus.
  5. Chochlioi boubouristi- miltais apvoliotos aliejuje keptos sraigės, paskaninto vyno padažu ir rozmarino šakele.

Graikiškų patiekalų TOP 5, kuriuos būtina paragauti Kretoje:

  1. Graikiškos salotos- pomidorų, agurkų, svogūnų ir alyvuogių salotos su fetos sūriu.
  2. Tzaziki- jogurtinė užtepėlė iš agurkų, česnakų ir krapų.
  3. Mousaka- tai bene pats populiariausias graikiškas patiekalas- daržovių plokštainis su mėsos faršu, užlietas sūrio padažu.
  4. ,,Brizola”- didelis kiaulienos nugarinės kepsnys, keptas ant grotelių.
  5. ,,Gyros”- graikiškas kebabas pitoje, su daugybe mėsos, daržovių ir bulvyčių ,,fri”.

Skaniausio maisto Kretoje ieškokite ne viešbučiuose ar prabangiuose pajūrio restoranuose, o mažose  autentiškose šeimos  ,,Tavernose”. Čia ne tik paragausite gardžiausių salos patiekalų, dar būsite ir gausiai privaišinti 😊

Beje, maistas ,,tavernose”- vietinėse užeigose yra tikrai nebrangus, užkandžių kainos svyruoja tarp 4-5 eurų, o pagrindiniai mėsos patiekalai kainuoja apie 8 eurus. Brangiau kainuoja šviežia žuvis ir jūros gėrybės. Bet porcijos Kretoje didžiulės!!! Kiekvieną kartą apsilankę ,,tavernoje” išeisit ir pamaitinti, ir pagirdyti, ir dar gausite maisto likučių paketėlį į namus 😉

Kaip jau kalbėjome anksčiau, maistas čia išties kokybiškas ir natūralus, o skonių gama patenkins kiekvieno, net ir išrankaus gurmano poreikius. Tad atostogaudami Kretos saloje būtinai apsilankykite vietinėje ,,tavernoje” ( rekomenduojame vakare, kada vakarieniauja graikai ) ir mėgaukitės ne tik maistu,  muzika, bet ir tikra graikiška dvasia.

Leave a Reply